Wie liet zich opmerken in december?

Op zondag 12 januari werken de mannen elite hun BK af op Linkeroever in Antwerpen. Daar vormt het strand van Sint-Anneke en omgeving het decor voor een open strijd met veel kandidaat-winnaars. Wie liet zich opmerken in december?

Mathieu Van der Poel doet uiteraard als Nederlander niet mee en dat opent perspectieven voor een spannende namiddag. Wie groeit naar zijn beste vormpeil toe? In december kregen we drie Belgische zeges te zien: Quinten Hermans in Essen en Toon Aerts in Zonhoven en Ronse. Vooral de overwinning van Toon Aerts tijdens de Hotondcross in Ronse bleef hangen, want hij had maar liefst anderhalve minuut voorsprong op Eli Iserbyt en meer dan twee minuten op Van der Poel. In Namen toonde Aerts opnieuw dat hij de wereldkampioen waard is op een loodzwaar parcours, maar daar sloeg het noodlot toe. De Belgische kampioen brak enkele ribben en die blessure plaatst nu veel vraagtekens bij zijn paraatheid voor het BK.

Zonder die blessure zou Toon Aerts zonder enige twijfel één van de topfavorieten zijn om zichzelf op te volgen in de tricolore-trui. Eli Iserbyt begon sterk aan het seizoen met enkele overwinningen, kende daarna een terugval, maar lijkt de laatste tijd opnieuw naar zijn beste vorm toe te groeien met tweede plaatsen in Loenhout en Diegem.

Sauzen Pauwels-Bingoal vormt met Eli Iserbyt, Michael Vanthourenhout en Laurens Sweeck het sterkste blok op het BK. Als zij voor elkaar door het vuur willen gaan, is de kans groot dat we de winnaar bij dit drietal moeten gaan zoeken. Vanthourenhout kwam in december amper één keer op het podium, maar de West-Vlaming blijft een gevaarlijke outsider en op een goede dag is hij tot veel in staat.

WAT MET WOUT VAN AERT?

De zandomloop in Antwerpen zou wel eens in het voordeel van Laurens Sweeck kunnen spelen, één van onze grootste specialisten in het zand. In Essen, Zonhoven en Heusden-Zolder pakte hij drie keer een tweede plaats in de maand december en we herinneren ons allemaal het BK in het zand van Koksijde waar hij heel lang in de buurt bleef van Wout Van Aert.

Wat mogen we trouwens van de drievoudige wereldkampioen verwachten? Van Aert maakte zijn rentree in Loenhout met een knappe vijfde plaats. Op 4 januari rijdt hij in Gullegem en het BK zal amper zijn derde wedstrijd van het seizoen worden. We kunnen hem dus onmogelijk uitroepen tot topfavoriet, maar een renner van zijn niveau heeft vaak niet veel nodig om een goed resultaat neer te zetten. Hij is alleszins iemand om serieus rekening mee te houden.

Dat moeten we ook doen met Tim Merlier. De huidige Belgische kampioen op de weg zou trouwens voor een unicum kunnen zorgen door op hetzelfde moment beide driekleuren (veld en weg) in zijn bezit te hebben. Merlier is in december een vaste klant in de top vijf geworden. Hij is bovendien enorm snel, dus wie met hem naar de finish rijdt, weet dat hij goede kaarten zal moeten hebben. Als de wedstrijdomstandigheden meezitten mag ook Merlier hardop dromen van meer.

Quinten Hermans was de enige Belg behalve Toon Aerts die in december op het hoogste schavotje geraakte, maar hij is geen uitgesproken topfavoriet op het BK. Toch is ook voor hem een mooie klassering mogelijk afhankelijk van het wedstrijdverloop. Hetzelfde geldt voor Gianni Vermeersch, die knap vijfde werd in Heusden-Zolder en in Bredene als derde op het podium stond.