Sweeck: ‘Voor mij is Eli de topfavoriet’

Laurens Sweeck wordt door zijn collega’s naar voren geschoven als de grote favoriet voor het BK veldrijden komend weekend. “Dat zou ik zelf niet durven zeggen”, aldus de zandspecialist. “Voor mij is Eli Iserbyt de topfavoriet.”

Sweeck vertoeft sinds vorige week donderdag in Mallorca om zich voor te bereiden op het BK. Hij is er niet alleen, sinds maandag is ook zijn vader van de partij, zodat hij wat trainingssessies achter de wagen kan afwerken. “Ik blijf daar nog tot donderdag en dan keer ik terug”, vertelt hij aan Belga. 

“Inderdaad, ik mis de verkenning van het BK-parcours met de ploeg van woensdag, maar elke crosser kent het parcours van de Scheldecross in Antwerpen, al is het natuurlijk wel wat gewijzigd. Ik nam een kijkje op oudejaar, maar toen was het nog niet helemaal opgebouwd. Intussen word ik op de hoogte gehouden over het parcours, voor mij zal het geen verrassingen hebben. Er is komend weekend ook nog tijd om te verkennen. Normaal doe ik dat nog op zaterdag, tussen de andere wedstrijden door.”

Sweeck reed niet afgelopen weekend, volgens Mettepenningen trok hij beter naar Mallorca om wat rust in te lassen en ook nog goed te trainen, want het vet was een beetje van de soep. “Ik heb niet echt meer iets te verdedigen in dat klassement van de DVV Verzekeringen Trofee. Dus daarom was ik er niet bij in Brussel. Het leek ons beter om te trainen in Spanje, even te resetten en rust te nemen. In Heusden-Zolder reed ik nog goed met een tweede plaats, maar in Loenhout (11e) voelde ik dat ik niet gerecupereerd was van die wereldbeker en ook in Diegem en Baal was ik niet meer op niveau. Ik hoop na deze week in Mallorca terug de topconditie te pakken te hebben.”

Sweeck is een kampioenschapsrenner. Hij pakte al twee keer zilver en één keer brons op een BK. Maar vorig jaar ging hij de mist in met een 14de plaats. Hij is ook de zandspecialist bij uitstek van Pauwels Sauzen-Bingoal en dus voorspellen 64 procent van zijn collega’s dat hij Belgisch kampioen wordt. Dat blijkt uit een enquête bij de Nederlandse website Wielerflits. 

“Het verrast me wel dat mijn 24 collega’s me naar voren schuiven als de topfavoriet voor het BK. Ik heb die enquête ook gelezen, met verbazing, 16 van 25 renners zetten me op één. Ik had echt niet gedacht om zo vaak vernoemd te worden. Ik beschouw dat als een compliment, maar hecht er niet zo veel waarde aan. Misschien doen ze het ook wel om zichzelf niet naar voren te schuiven en een beetje te verstoppen (lacht). Voor mij is Iserbyt de grote favoriet. Als je ziet hoe hij de afgelopen crossen rijdt, dan kan je niet ontkennen dat hij de goede vorm terug te pakken heeft en opnieuw het niveau haalt van bij de start van het seizoen. Daarnaast kan je nog zo’n zes andere namen noemen als outsiders en evenwaardig aan mekaar: Wout van Aert, Quinten Hermans, Toon Aerts, Michael Vanthourenhout, Tim Merlier en mezelf plaats ik daar ook wel tussen.”

Aerts is de titelverdediger, maar kampt met twee gebroken ribben en ook twee scheurtjes in de rib sinds zijn van in Namen. “Toch zet ik hem zeker nog bij die zes. Als je ziet hoe hij nog de wereldbeker in Heusden-Zolder afwerkt en als je weet dat hij nog op de weg kan trainen, dan is zijn goede conditie niet verdwenen. Ook Wout plaats in dat lijstje. Ik zeg niet dat hij kampioen gaat worden, maar hij zal wel meedoen voor het podium.”

Pauwels Sauzen-Bingoal heeft Iserbyt, Vanthourenhout en Sweeck in de rangen. “We zijn het sterkste blok, na Mathieu wonnen wij het vaakst. We hadden ook het vaakst de Beste Belg in de uitslag en verzamelden heel wat podiumplaatsen. Die troef moeten we uitspelen op het BK. Alle neuzen staan in dezelfde richting”, doelt hij nog op het (non)-incident in Diegem. “Daar zijn de media feller op gesprongen dan dat er eigenlijk discussie was, Eli is soms ook wat feller in z’n uitspraken na een cross dan dat hij eigenlijk bedoelt. Er is nadien gesproken met elkaar, alles is uitgepraat, ik verwacht geen problemen, we zullen als een ploeg rijden.”

Wordt het een tactische cross, nu er in tegenstelling tot andere jaren niemand torenhoog bovenuit steekt? “Op een BK wordt altijd hard gereden, van bij de start. Ik denk niet dat het super tactisch zal zijn. Er zal meteen strijd geleverd worden. Het parcours is lastig en eerlijk genoeg om het verschil te kunnen maken.”

“Dat dit nu de kans van mijn leven is, zou ik niet zeggen. Ja, zand is mijn specialiteit, maar het is niet nu of nooit. Mijn kansen zijn groter op dit zandparcours dan elders, maar er zullen nog wel BK’s georganiseerd worden op een parcours dat me ligt.”