Sweeck: ‘Titel voor mijn grootvader’

Laurens Sweeck veroverde in Antwerpen zijn vijfde Belgische titel in het veld, zijn eerste bij de profs. De renner van Pauwels Sauzen-Bingoal droeg zijn overwinning op aan zijn overleden grootvader. 

Het was een emotionele Sweeck die na de wedstrijd voor de camera’s verscheen. “Deze titel is er eentje voor mijn grootvader”, sprak de nieuwe Belgische kampioen. “Ik had gehoopt dat hij deze overwinning nog had kunnen zien, maar voor mij was hij er vandaag nog bij.”

Het zag er in de eerste ronde nochtans niet goed uit voor Sweeck, die pas als tiende doorkwam. “Ondanks de slechte start voelde ik dat ik een goede dag had. Geen moment heb ik gepanikeerd en uiteindelijk kon ik relatief makkelijk opschuiven.”

In de derde ronde plaatste Sweeck zijn beslissende versnelling. Eli Iserbyt speelde in de achtergrond als afstopper perfect het ploegenspel. “Dat is het bewijs dat we binnen de ploeg toch allemaal op dezelfde lijn zitten. Ik ben die jongens heel dankbaar voor hun werk, al was het voor mij vanaf dan nog wel een lange koers. Op het BK is de cirkel voor mij nu rond met titels in alle categorieën, al mag er zeker nog eentje bijkomen.”

Iserbyt: ‘De beste heeft gewonnen’

Eli Iserbyt verscheen als een van de grote favorieten aan de start, maar toonde zich achteraf tevreden met zilver. “Persoonlijk ben ik een beetje ontgoocheld, maar het was vandaag al snel duidelijk wie er de beste was. We hebben Laurens niet veel gezien. Voor de ploeg ben ik dan ook tevreden, we hebben getoond dat we als team uitstekend kunnen samenwerken. Binnen de ploeg was iedereen daar al wel van overtuigd.”

Iserbyt probeerde zelf mee de openingsfase te kleuren, maar slaagde er niet in om weg te rijden. “In de eerste ronde reed Toon een hoog tempo en had ik zelf geen fantastisch gevoel. Op het einde kon ik nog makkelijk wegrijden, maar op dat moment was het beste er toch al af.”

Aerts: ‘Tevreden met brons’

Een jaar geleden veroverde Toon Aerts in Kruibeke nog de Belgische titel, in Antwerpen moest hij tevreden zijn met brons. “Laurens stak er vandaag bovenuit”, gaf de uittredende kampioen toe. “Hij vond hier een parcours op zijn maat en kon perfect met de druk omgaan. Toen Laurens wegreed, zat ik net iets te ver en daarna geraakte ik verstrikt in het gedrum in het achtervolgend groepje.”

“Laurens nam snel een grote voorsprong, daarna was de koers voorbij. Met mijn bronzen medaille kan ik uiteindelijk wel tevreden zijn. Zo vaak stond ik nog niet op het podium van een BK. Hopelijk volgen er de komende jaren nog een paar medailles.”