Nys: ‘Loodzware strijd van begin tot einde’

Thibau Nys heeft op het BK in Antwerpen zijn tweede truitje van het seizoen veroverd. Na de Europese en Belgische titel droomt de junior van de AA Drink Young Lions van de wereldtitel in Dübendorf. “Het was afzien ven begin tot einde.”

De Belgische titel was voor Nys al de zestiende overwinning van het seizoen. De Europese kampioen had het echter niet onder de markt met Lennert Belmans. “Het was vandaag een loodzware wedstrijd”, aldus Nys. “Dat toont nog maar eens aan dat je een kampioenschap nooit cadeau krijgt. In veel wedstrijden kon ik relatief makkelijk naar de zege rijden, maar vandaag was het een strijd van de eerste tot de laatste ronde. Een strijd met het parcours, met mezelf en met de tegenstand.”

De tegenstand, dat was Belmans. “In de openingsfase had ik het moeilijk om bij hem te blijven. Van overnemen was er helemaal geen sprake. Bovendien reed ik nog twee keer een slechte zandpassage, waardoor ik telkens een gaatje moest dichtrijden.”

“In de derde ronde kwam ik in mijn ritme en heb ik de wedstrijd in handen genomen. Welke doelen ik dit seizoen nog heb? Met de Belgische titel heb ik een nieuwe missie volbracht. Ik probeer gewoon zoveel mogelijk te winnen, de wereldtitel is het grootste doel.”

Belmans: ‘Thibau heeft afgezien’

Lennert Belmans zette twee rondes lang Thibau Nys onder druk, maar moest finaal tevreden zijn met zilver. “Ik heb speciaal toegewerkt naar dit BK en voelde deze ochtend al dat ik een goede dag had. Van bij de start kon ik de forcing voeren. Thibau heeft er vandaag voor moeten vechten. Toen hij een gaatje had, kreeg ik het niet meer dicht. Op het einde was het beste er bij mij af, maar Thibau heeft ook afgezien.”

Verstrynge: ‘Brons het hoogst haalbare’

De gelukkigste man op het podium bij de junioren was misschien wel Emiel Verstrynge, de bronzen medaille van het BK. “Voor de start waren er heel veel kandidaten voor een podiumplaats. Na Thibau waren er wel zes, zeven jongens die een kans maakten op een medaille. Dat ik een van de jongens ben die in de prijzen valt, is fantastisch. In de openingsfase kon ik de kloof met Belmans en Nys nog beperken, maar de versnelling van Nys was er voor mij te veel aan. Brons was vandaag voor mij het hoogst haalbare. Thibau en Lennert waren gewoon een maatje te sterk.”