Nummer elf voor Cant?

Bij de dames is er maar een blik nodig op de erelijst om te zien wie de favoriete is. Sanne Cant won tien Belgische titels op rij en zal zaterdag in Antwerpen dan ook de absolute topfavoriete zijn bij de dames-elite.

Tien titels op rij, van 2010 tot 2019, is een geweldig straffe reeks. Ooit zal de reeks stoppen, maar de kans dat dat komende zaterdag rond 16u zal gebeuren is klein. Cant mag dan wel met een minder aantal overwinningen naar het BK afzakken dan andere jaren, ze blijft de grote favoriete voor iedereen. De reeks overwinningen is immers kleiner door opkomende Nederlandse dames, die zondag in Rucphen hun NK afwerken. Cant moet dus nog eens achter zich kijken in het zand van Sint-Anneke. Bovendien is haar vorm de laatste weken crescendo aan het gaan.

De anderen zijn schaduwfavorieten. Dat gaven Ellen Van Loy en Laura Verdonschot zelf aan de afgelopen weken. In Kruibeke vorig jaar werd Laura Verdonschot nog derde. Zij is misschien wel de grootste uitdager van Cant. In haar zog zit ook Van Loy, 39 jaar intussen. Veel van haar krachten is de opvoedster nog niet kwijt, want ze blijft toptien-noteringen verzamelen.

Een dame waar we normaal gezien ook rekening mee zouden moeten houden, is Loes Sels. Sels stond vorig seizoen in Kruibeke als tweede naast haar nichtje Cant, maar dit seizoen loopt het minder vlot. De kampioene van 2007 en 2008 is wat op de sukkel, mede door een val in de GP Sven Nys. Vorige zondag in Brussel werd ze vijftiende bij haar rentree. Cant vond het naar eigen zeggen ook jammer dat Sels wellicht een bijrol zal vertolken komende zaterdag.

Kim Van de Steene kan op een goede dag heel hard uithalen, Karen Verhestraeten is bezig aan een goed en regelmatig seizoen en Alicia Franck blijft stappen zetten. Maar zondag zullen de ogen toch weer gericht zijn op Sanne Cant en die mogelijke elfde Belgische tricolore.