De Wilde volgt zichzelf op bij dames junioren, Van Sinaey beste nieuwelinge

Na een echte thriller heeft Julie De Wilde het BK voor dames junioren op haar naam geschreven. De zilveren medaille van het WK volgt zo zichzelf op, zilver en brons gingen naar Julie Brouwers en Mirthe Van den Brande. De titel bij de dames nieuwelingen was voor Xaydée van Sinay. 

Julie De Wilde startte als grote favoriete, maar op de Antwerpse Linkeroever kreeg ze veel weerstand. In een wedstrijd met wisselende kansen nam Sterre Vervloet de snelste start. In de achtervolging vormde zich een duo met Mirthe Van den Brande en Julie De Wilde. 

De Wilde slaagde erin om de kloof met Vervloet te dichten en nam het commando resoluut over. Wedstrijd beslist? Toch niet! Vanuit de achtergrond maakte ook Julie Brouwers de sprong naar het front. De Limburgse zette haar naamgenote onder druk, maar moest finaal toch de duimen leggen voor De Wilde. De wegrenster toonde zich in de slotronde net iets te sterk. Vervloet zakte er na haar blitzstart helemaal door en moest tevreden zijn met een vierde plaats, de bronzen medaille was voor Van den Brande. 

Bij de dames nieuwelingen ging de Belgische driekleur naar een verrassend sterke Xaydée van Sinaey. De studente economie-wiskunde uit Geraardsbergen startte samen met haar leeftijdsgenotes vijftien seconden later dan de dames junioren, maar al snel verscheen ze mee vooraan in de wedstrijd. Bijna deed ze nog een gooi naar het podium overall, maar op een handvol seconden van Van den Brande strandde ze daar op een vierde plaats. 

De Wilde: ‘Afgelopen nacht ieder uur zien passeren’

Julie De Wilde stond in Antwerpen als favoriete aan de start en kon de hoge verwachtingen ook inlossen, al kreeg ze de Belgische titel zeker niet cadeau. “Ik stond toch best met veel zenuwen aan de start”, geeft De Wilde toe. “Afgelopen nacht heb ik ieder uur van de nacht zien passeren, best wel frustrerend. Vorig jaar was ik kampioen, dus verwachtte iedereen dat ik dit jaar opnieuw de titel zou pakken. Ikzelf ook.”

“Het werd uiteindelijk een spannende strijd. Mijn start was niet zo goed en ook in de laatste ronde maakte ik te veel fouten in de zandstroken. Dat heeft me veel krachten gekost. Ik heb de titel zeker niet cadeau gekregen. Op de rechte zandstrook belandde ik in het verkeerde spoor en reed ik mezelf vast. Julie (Brouwers, nvdr.) kon zo van mij wegrijden, maar in de volgende strook kon ik de rollen terug omdraaien: erop en erover. Doortrekken op de steile strook naar het strand en op de brug was voldoende om de titel veilig te stellen.”

Volgende week trekt De Wilde naar de wielerpiste van Apeldoorn voor een interland ploegen- en individuele achtervolging. “Daarna werk ik richting het WK in het veld toe. Mijn ambitie? Na mijn zilveren medaille van vorig jaar wil ik ook dit jaar een goed resultaat rijden. Na het WK gaat de focus naar de wegcampagne.”

Top 5 Juniores

  1. Julie De Wilde 37:14
  2. Julie Brouwers 37:34
  3. Mirthe Van den Brande 37:46
  4. Sterre Vervloet 38:24
  5. Lotte Baele 39:16

Top 5 Nieuwelingen

  1. Xaydee Van Sinaey 37:41
  2. Febe De Smedt 38:35
  3. Chloë Van den Eede 39:32
  4. Dina Boels 39:54
  5. Hanne Gevers 39:54