Iserbyt: ‘De verkenning heeft me blij verrast’

Eli Iserbyt start zondag in Antwerpen als één van de topfavorieten aan het BK veldrijden. “Ik voel geen druk”, zegt hij. “Mijn seizoen is al heel mooi en er komen nog heel veel kansen. Ik ga uit van mijn eigen sterkte zondag en heb van niemand schrik.”

De laatste zege van Iserbyt dateert al van 1 november op de Koppenberg. Op 3 november keerde Mathieu Van der Poel terug in het veld en sindsdien moest de West-Vlaming vrede nemen met ereplaatsen. Maar Van der Poel zal hij natuurlijk niet tegenkomen op het BK zondag…

De conditie was ook even wat minder, maar de voorbije vier crossen, vier keer tweede, etaleerde de kopman van Pauwels Sauzen- Bingoal weer zijn vorm van het begin van het seizoen. Dus maakt hem dat misschien wel de topfavoriet voor het BK. Ook zijn team schuift Iserbyt naar voren.

“Het is een status waar ik wel mee vertrouwd ben. Bijna alle kampioenschappen bij de jeugd was ik favoriet. Alleen is dat nu bij de profs toch wel wat anders. Het moet nog niet, ik kan nog tien, vijftien jaar meedraaien en krijg dus nog kansen. Ik steek niet weg dat ik me goed voel, maar het is niet dat ik zondag start met grote druk. Ja, er zal gezonde stress zijn en ik wil graag winnen, maar ik heb al een mooi seizoen achter de rug.”

“Ik ga uit van mijn eigen sterkte en probeer niet te veel bezig te zijn met de tegenstander. Ik lig ook niet wakker van die titel en leef ontspannen naar het kampioenschap toe. Ik moet toegeven dat de verkenning me ook blij verrast. Ik ben geen zandspecialist en normaal ligt de Scheldecross me niet echt, maar dit parcours valt totaal niet te vergelijken met dat van vorig jaar. Er zijn toch heel wat veranderingen en om eerlijk te zijn, vaak in mijn voordeel.”

“Je moet een paar keer meer dat bergje op, de balken liggen op een trager stuk van het parcours, de loopstroken zijn beperkt en er ligt over het algemeen minder zand dan ik had verwacht. Dus ben ik heel tevreden, al die dingen zie ik graag.”

“Mijn voornaamste tegenstanders? De usual suspects. Ik verwacht dat Toon Aerts wel goed voor de dag zal komen. Natuurlijk is die blessure aan de ribben een nadeel, maar ik denk wel dat hij fysiek paraat zal zijn en intussen al wat beter hersteld is dan in Heusden-Zolder. Hij is medefavoriet. En dan heb je nog een hele rist namen. Wout Van Aert? Ja, van hem weten we dat hij goed is, maar ik denk dat het BK voor hem nog wat te vroeg komt.”